01
Pogledajte kako će izgledati nova bazilika u Solinu (FOTO)

 U petak, 4. listopada, u 16.30 sati, točno na dan i sat kada se prije 15 godina papa Ivan Pavao II. družio s mladima na Gospinom otoku, nadbiskup Marin Barišić svečano će blagosloviti početak gradnje nove bazilike u Solinu. Crkva će, po projektu arhitekta Viktora Vrečka, biti izgrađena na mjestu sadašnjeg parkirališta između Staroga groblja i Doma kulture "Zvonimir", a uz nju je planirano pastoralno središte, parkiralište i spomenik kraljici Jeleni.

- Solin će dobiti ono što zaista zaslužuje, duhovno središte koje odgovara povijesti grada i potrebama naših stanovnika. Nije zanemariv ni turistički aspekt ovog projekta - rekao je gradonačelnik Solina Blaženko Boban.

- Grad Solin u potpunosti je usmjeren na formiranje turističke ponude i pozicioniranje na globalnom tržištu kao povijesno, arheološko središte. Krajem listopada prezentirat ćemo  projekt povijesno arheološkog parka Salona, a taj park i ova bazilika zapravo se idealno nadopunjuju i pričaju priču o Solinu kao kolijevci kršćanstva i prvom marijanskom prasvetištu u Hrvata - dodao je gradonačelnik.

Boban je izrazio zahvalnost Splitsko-makarskoj nadbiskupiji što se odlučila na realizaciju ovog projekta, a na Gradu je bilo samo da ubrza "papirologiju", odnosno da ne zapne na papirima...

Dodajmo da je Vrečkovo idejno rješenje bazilike izabrano na natječaju kojega je u ožujku 2009. raspisala Splitsko-makarska nadbiskupija.

 JERKO TROGRLIĆ

Posted in: Hrvatska

Comments

There are currently no comments, be the first to post one.